PORTUGALSKO

Portugalsko je prímorská krajina nachádzajúca sa na juhozápadnom cípe európskeho svetadielu na Pyrenejskom polostrove a Azorských ostrovoch. Zo severnej a východnej strany hraničí so Španielskom, jeho západnú hranicu tvorí pobrežie Atlantického oceánu. K Portugalsku patria aj Azorské ostrovy a súostrovie Madeira. Jeho hlavné mesto je Lisabon. Portugalsko je perfektná dovolenková destinácia, kde ani v zime neklesá teplota pod 15°C.


Portugalská gastronómia je známa používaním rôznych morských plodov napríklad chobotnice, kalamáre, sépie, kraby, krevety, homáre, langusty, mušle a ustrice, z rýb sa konzumujú sardinky, treska bacalhau, platesa, tuniak, losos, mečiar, mihuľa, raja... Základom kuchyne severného Portugalska a centrálnej časti je bravčové mäso, ako príloha zemiaky, ryža, strukoviny: cícer, lupinus, fazuľa, šošovica, obľúbené je aj používanie kučeravého kelu. Južná časť krajiny a pobrežia najviac konzumuje ryby a plody mora, ako prílohy sa používajú zemiaky, ryža, zeleninové šaláty s olivovým olejom. 


Portugalsko je známe aj syrmi z ovčieho a kravského mlieka. Serra da Estrela ( "kráľ portugalských syrov" ) je syr z ovčieho mlieka vyrobený v horskej oblasti Serra da Estrela, ktorému bol v Európskej únii udelený štatút CHOP (chránené označenie pôvodu). Vyznačuje sa jemnou smotanovou chuťou. Requeijão Português je to mäkký ľahko roztierateľný syr z kravského mlieka pripomínajúci ricottu. Môže sa servírovať s trochou medu alebo posypaný soľou a korením.


Najznámejším národným jedlom je sušená nasolená treska bacalhau. Tá sa do Portugalska dostala už v 15. storočí. Hovorí sa, že v portugalskej kuchyni nájdeme 365 receptov na prípravu tejto tresky - jeden na každý deň. Pred vynálezom mraziacej techniky bolo solenie a usušenie jedinou možnosťou, ako uchovať túto tresku dlho čerstvú preto sa tak stala hlavnou potravou pre námorníkov pri ich dlhých plavbách cez oceán. Začalo sa jej dokonca hovoriť fiel amigo, teda "verný priateľ". K popularite ryby prispel aj fakt, že katolícka cirkev zakazovala v niektoré dni jesť mäso s výnimkou rybieho.

Portugalská reštaurácia Porto, s. r. o.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky